Exit & sukupolvenvaihdos

EXIT-SÄÄNNÖT

EU-komissio antoi lausunnon Irlannin exit tax -säännöistä
Komissio antoi 31.1.2011 Irlannille perustellun lausunnon, joka on toinen vaihe jäsenvelvoitteiden rikkomusmenettelyssä. Jos jäsenvaltio ei toteuta komission vaatimuksia 2 kk:n määräajassa, komissio voi viedä asian EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi. Perusteltu lausunto koskee Irlannin exit tax -sääntöjä, joiden mukaan yhtiön realisoitumattomat, tiettyihin varoihin liittyvät tulot katsotaan veronalaisiksi, kun yhtiön yleinen verovelvollisuus Irlannissa päättyy. Säännöksen soveltamisalaan liittyy joitakin poikkeuksia esimerkiksi silloin, kun yhtiön omistajat asuvat valtiossa, jonka kanssa Irlannilla on verosopimus. Komissio katsoo kuitenkin säännöksen muodostavan syrjivän rangaistuksen yhtiöille, jotka haluavat siirtää johtopaikkansa ulkomaille, ja se on näin ollen EU 49 artiklan mukaisen sijoittautumisvapauden vastainen.
Myös Suomen verolainsäädäntöön liittyy vastaavia exit-sääntöjä.


SUKUPOLVENVAIHDOS

Verottaja on päivittänyt 15.2.2011 ohjetta Yrityksen sukupolvenvaihdosten verotuksesta (dnro 137/349/2011). Uusi ohje korvaa aikaisemman 17.3.2010 annetun ohjeen.

Uusi ohje rajoittaa sukupolvenvaihdoksen huojennussääntöjen soveltamisalaa sekä perintö- että lahjaverotuksessa niissä tilanteissa, joissa on kyse alaikäisestä, joka saa osakeyhtiön osakkeita. Ohjeessa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (KHO:2011:1) lahjaverotusta koskenut linjaus on laajennettu myös perintöverotukseen. Uutta ohjetta sovelletaan niihin perintö- tai lahjaverotapauksiin, joissa verovelvollisuus on alkanut 6.1.2011 tai sen jälkeen. Osakeyhtiömuodossa harjoitetun yritystoiminnan jatkajan täytyy siten olla täysi-ikäinen silloin, kun verotuspäätös perintö- tai lahjaverotusasiassa annetaan.

Lahjaverotus
Huojennuksen saannin edellytyksenä on mm. se, että luovutuksensaaja jatkaa yritystoimintaa lahjana tai perintönä saadussa yrityksessä. Uudessa ohjeessa kohdassa todetaan:

"Luovutuksensaajan alaikäisyyden merkitystä PerVL 55 § soveltamisen edellytyksiä arvioitaessa koskee Korkeimman hallinto-oikeuden 5.1.2011 antama vuosikirjapäätös 2011:1. Sen mukaan osakeyhtiömuotoisen yritystoiminnan jatkamista koskeva edellytys ei täyty tilanteessa, jossa lahjansaaja on alaikäinen eikä hän ikänsä perusteella vajavaltaisena voi toimia yhtiön hallituksen jäsenenä.

KHO 2011:1
Alaikäiselle oli maistraatin päätöksellä määrätty edunvalvojan sijainen, joka tulisi toimimaan yhtiön hallituksessa alaikäisen täysi-ikäiseksi tuloon saakka, minkä jälkeen alaikäinen tultaisiin valitsemaan yhtiön hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Koska osakeyhtiölain mukaan vajaavaltainen ei voi toimia yhtiön hallituksen jäsenenä, eikä yhtiön hallituksen jäsenenä voi toimia jonkun osakkaan lukuun, kysymys ei ollut tilanteesta, jossa lahjansaaja tulisi jatkamaan yritystoimintaa perintö- ja lahjaverolain 55 §:ssä tarkoitetulla tavalla lahjaksi saaduilla varoilla. Se, että säännöksen soveltamisen edellytyksiä arvioitiin eri tavoin alaikäisen ja täysi-ikäisen osalta, ei ollut Suomen perustuslain 6 §:n vastaista. Ennakkoratkaisu.

Alaikäinen ei myöskään voi toimia yhtiön toimitusjohtajana. Tässä tilanteessa on PerVL 55 §:n soveltamisen edellytyksenä, että osakeyhtiömuotoisen yritystoiminnan varoja lahjaksi saanut jatkaja on täysi-ikäinen viimeistään silloin, kun verotuspäätös hänen lahjaverotusasiassaan annetaan."

Perintöverotus
Perintöverotuksen huojentamisen osalta uudessa ohjeessa todetaan seuraavasti:

"Korkeimman hallinto-oikeuden 5.1.2011 antaman vuosikirjapäätöksen 2011:1 mukaan osakeyhtiömuotoisen yritystoiminnan jatkamista koskeva edellytys ei täyty silloin, kun lahjansaaja on ala-ikäinen eikä hän ikänsä perusteella vajavaltaisena voi yhtiön hallituksen jäsenenä (ks. edellä kohta 2.5.6.3 Yritystoiminnan jatkaminen). Saman esteen jatkamiselle on katsottava olevan käsillä myös osakeyhtiömuotoisen varallisuuden perintöverotusta toimitettaessa. Tällöin on sellaisen ala-ikäisen, jonka verovelvollisuus on alkanut 6.1.2011 tai jälkeen ja joka aikoo jatkaa testamentilla tai perintönä saadun osakeyhtiön toimintaa, oltava huojennuksen saadakseen täysi-ikäinen viimeistään silloin, kun perintöverotuspäätös tehdään.

Tilanteessa, jossa muun kuin osakeyhtiömuodossa harjoitettavan yritystoiminnan jatkaja on alaikäinen, ei verotuskäytäntö PerVL 55 § soveltamisedellytyksien arvioinnin osalta muutu.

Perintöverotuksen toimittamista voidaan painavasta syystä lykätä enintään vuodeksi (PerVL 25.3 §). Tyypillinen lykkäysperuste on sukupolvenvaihdokseen liittyvien kysymysten ja veronhuojennuksen perusteena olevien seikkojen selvittäminen. Lykkäysperusteena voi olla esimerkiksi perinnönjaon toimittaminen sen selvittämiseksi, kenen osakkaan jäämistöosuuteen yritysvarallisuus tosiasiallisesti tulee. Lykkäysperusteena voi olla myös se, että osake-yhtiömuotoista yritystoimintaa perintö- tai testamenttivaroilla jatkava voisi lykkäysajan kuluessa saavuttaa täysi-ikäisyyden ennen perintöverotuspäätöksen antamista."