Syksyn verouutiset

Yhtiön taseeseen aktivoidut tuoteprojektin kehittämismenot otettiin huomioon yhtiön varoina nettovarallisuuslaskelmassa

KHO 2014:120

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan varojen arvostamisesta verotuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentista ei ilmene, että mainitussa lainkohdassa tarkoitettujen pitkävaikutteisten menojen käsite tulisi rajata pelkästään elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 24 §:n mukaan aktivoituihin menoihin. Pitkävaikutteisiin menoihin on siten mahdollista sisällyttää myös muiden elinkeinotulon verottamisesta annetun lain säännösten, kuten lain 25 §:n, mukaan aktivoituja menoja.

 

Verohallinto on julkaissut verotusohjeen yleishyödyllisille yhteisöille

Verohallinnon ohje diaarinumero A47/200/2014, 26.6.2014

 

Ohjeeseen on lisätty mm. uudempaa oikeuskäytäntöä ja käytännön esimerkkejä. Lisäksi ohjeeseen on liitetty aikaisemmin julkaistu ohje ”Esimerkkitilanteita yhdistysten ja säätiöiden verotuksesta”.

 

Verotarkastuksen kuulemismenettely muuttuu syksyllä 2014

Verohallinnon tiedote, 27.6.2014

Verotarkastuksiin liittyvä kuulemismenettely muuttuu syksyllä 2014 alkavissa uusissa verotarkastuksissa niin, että verotarkastuksen kohteena olevaa verovelvollista kuullaan Verohallinnossa jatkossa vain kerran ennen maksuunpano- tai verotuspäätöksen tekemistä. Verotarkastuksen yhteydessä verovelvollista kuullaan lopullisen tarkastuskertomuksen perusteella. Verovelvollista ei kuulla enää maksuunpano- ja verotuspäätöksen valmistelun yhteydessä, ellei tähän ole erityistä aihetta..

 

RUOTSI

Yritysverotukseen muutoksia?

Företagsskattekommittén on julkaissut ehdotuksensa Ruotsin yritysverouudistukseksi. Johtavana tavoitteena on ollut uudistaa yritysverojärjestelmää tavalla, joka perustuu oman pääoman ehtoisen ja vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen veroneutraliteetille. Esitetty uusi yritysveromalli muodostuu kahdesta osasta:

1. rahoituskulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia vain siltä osin kuin kulun määrä vastaa yhtiön rahoitustuottojen määrää. Rahoitustuottojen määrän ylittävä osuus rahoituskuluista on yhtiölle verotuksessa vähennyskelvoton kulu.

•Rahoituskulujen käsite olisi verotuksessa laaja siten, että se kattaa muun muassa korot, kurssierot ja rahoitusvälineiden luovutustappiot.

•Nettorahoitustuottoja ja nettorahoituskuluja voidaan tasata konserniyhtiöiden välillä tietyin edellytyksin.

•Nykyinen lainsäädäntö koskien konserniyhtiöille maksettavien korkokulujen vähennysoikeudenrajoituksia kumotaan.

 

2. Vähennysoikeudenrajoituksen vastapainoksi yhtiölle myönnetään verotuksessa oikeus lisävähennykseen (”finansieringsavdrag”), joka vastaa 25 % yhtiön verotettavasta tulosta.

•Yhtiö voi tehdä vähennyksen, vaikka sillä ei olisi ollenkaan rahoituskuluja.

•Käytännössä vähennys vastaa 5,5 prosenttiyksikön alennusta yritysveroasteeseen (eli 22 %:sta 16,5 %:iin).

•Myös rahoituslaitokset kuuluvat säännösten soveltamisalaan. Rahoituslaitoksia koskevat lisäksi erityissäännökset.

 

Arvonlisäverotusta koskevaa oikeuskäytäntöä

Korkeimman hallinto-oikeuden 9.7.2014 antaman vuosikirjapäätöksen KHO:2014:123 mukaan osana työterveyshuoltopalvelukokonaisuutta myytävät työterveyspsykologien ja -fysioterapeuttien suorittamat luennot, ryhmävalmennukset, koulutukset, esimiesvalmennukset, ryhmäkonsultaatiot, ilmapiirikyselyt ja työyhteisöselvitykset eivät ole verotonta terveyden- ja sairaanhoitopalvelun myyntiä, vaan myynnistä tulee suorittaa arvonlisävero.

 

Lainmuutoksia 1.1.2015

Romualalle käännetty arvonlisäverotus 1.1.2015

Lakimuutoksen (507/2014) seurauksena ostajat ovat arvonlisäverovelvollisia ostamastaan romusta ja jätteestä, jos ne ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjä elinkeinonharjoittajia. Järjestelmä koskee tiettyjä tullilainsäädännön yhdistetyn nimikkeistön mukaisia metalliromuja ja -jätteitä, kuten rauta-, kupari-, nikkeli-, alumiini-, sinkki-, ja lyijyromuja ja -jätteitä.

 

Norja irtaantuu pohjoismaisesta perintö- ja lahjaverosopimuksesta elokuussa

Norja on irtisanonut Pohjoismaiden välillä solmitun perintö- ja lahjaverosopimuksen. Norjan irtisanouduttua sopimuksesta Suomessa asuvien verovelvollisten tulee jatkossa maksaa perintöveroa normaalisti kaikesta perintöön sisältyvästä omaisuudesta.

 

Korkeimman hallinto-oikeuden siirtohinnoittelua koskeva päätös KHO 2014:119

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan siirtohinnoitteluoikaisuna ei voida luonnehtia yhtiön konsernin sisäistä liiketoimea uudelleen vaan ainoastaan oikaista liiketoimen hinnoittelua.

 

Tällä päätöksellä voi olla merkitystä rahoitusliiketoimien lisäksi myös muihin siirtohinnoittelutapauksiin.

 

Edustusmenot

 

Verohallinto on julkaissut 18.8.2014  päivätyn ohjeen: Edustusmenot tuloverotuksessa (dnro A96/200/2014).  Voimassa olevan elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaan edustusmenot eivät ole vähennyskelpoisia elinkeinotulon verotuksessa.

 

Vähennyskelvottomuutta koskevaa säännöstä sovelletaan verovuodelta 2014 toimitettavissa verotuksissa. Edustusmenon käsitteeseen ei uudella säännöksellä ole vaikutusta. Edustusmenoa määriteltäessä voidaan näin ollen edelleen ottaa huomioon aikaisempi oikeus- ja verotuskäytäntö. Hallitus on esittänyt, että edustusmenot olisivat taas vuonna 2015 vähennyskelpoisia 50 %:n osalta.

 

Kotikunta verotuksessa

 

Verohallinto on julkaissut 22.8.2014 päivätyn ohjeen: Kotikunnan merkitys verotuksessa, (dnro: A64/200/2014). Ohjeen mukaan verovelvollisen henkilön kotikuntana pidetään sitä kuntaa, jossa hänellä on verovuotta edeltäneen vuoden lopussa katsottava olleen kotikuntalaissa tarkoitettu asuinpaikka. Jos verovelvollinen on muuttanut viimeistään vuoden viimeisenä päivänä, verovelvollisen kotikunta muuttuu.