Uutta vero-ohjeistusta ja oikeuskäytäntöä
JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN VEROTUS
Verottaja on päivittänyt ohjeistustaan koskien joukkovelkakirjalainojen verotusta. Ohjeen mukaan joukkovelkakirjalainoihin sovelletaan lähtökohtaisesti yleisiä luovutusvoittoja ja –tappioita koskevia sääntöjä.
Olennainen tekijä joukkovelkakirjalainojen verotuksessa on pääomasta maksetun hinnan erottaminen korosta. Joukkovelkakirjalainaa voidaan pitää verotuksessa arvopaperina.
Joukkovelkakirjalainasta maksettua ns. jälkimarkkinahyvitystä ei pidetä osana joukkovelkakirjalainan hankintamenoa, vaan se vähennetään pääomatulojen hankkimisesta aiheutuneena menona. Joukkovelkakirjalainan myyjälle vastaavaa tulo on pääomatuloa.
SUKUPOLVENVAIHDOS
Sukupolvenvaihdoshuojennus saatiin vaikka myyjät pidättivät nautintaoikeuden. KHO 2011/1793
YKSITYISET KOTIPALVELUIDEN TUKIPALVELUT
Verohallinnon uuden ohjeen mukaan ns. yksityisten kotipalveluiden tukipalveluiden tarjoajien ja yksityisten perhepäivähoitajien ei enää tarvitse rekisteröityä valvontaviranomaisten rekisteriin jotta palveluiden myynti olisi arvonlisäverotonta. Alihankkijan myynti voidaan lukea verottomaksi sosiaalipalvelun myynniksi jos alihankkija saa ostajalta vakuutuksen siitä, että palvelu luovutetaan sosiaalihuollon saajalle.
ASUNTO-OSAKKEIDEN VEROVAPAUS KIRISTYI
Korkein hallinto-oikeus (KHO) tiukensi ratkaisussaan 2011/79 kantaansa oman asunnon myynnin verottomuuteen. Kauppa verotettiin elinkeinotoimintana ja ratkaisuun vaikutti mm. hankkeen suuri koko, sijoitettujen varojen määrä ja aktiivinen osallistuminen kaavoitukseen muuttamiseen.
”A oli yhdessä B:n kanssa ostanut vuonna 2003 eräältä säätiöltä 2/3 määräosan kiinteistöstä ja sillä olevista kolmesta rakennuksesta kaksi perustettavan yhtiön lukuun. Rakennuksissa oli yhteensä 41 asuinhuoneistoa. A ja B olivat ottaneet pankista lainan ja perustaneet asunto-osakeyhtiön. Tontin käyttötarkoitusta oli muutettu kaavamuutoksella. Huoneistojen muutos- ja saneeraustyöt oli tehnyt ulkopuolinen rakennusliike. A oli vuonna 2004 myynyt neljän asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet ja loput 22 asuinhuoneistoa vuonna 2005. Kun otettiin huomioon hankkeen koko ja siihen sijoitettujen varojen määrä sekä se, että A oli ollut aktiivisesti vaikuttamassa toimiin, kuten asunto-osakeyhtiön perustaminen, kaavoituksen muuttamisen tarve, kiinteistön muutos- ja saneeraustyöt sekä niihin liittyvä suunnittelu ja rakennusluvan hakeminen, joilla oli mahdollistettu kiinteistön huomattava arvonnousu, A:n asunto-osakkeiden luovutus oli hänen elinkeinotoimintaansa, josta saatu tulo tuli verottaa elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaisesti. A:n valitus hylättiin.”
Ratkaisussa KHO 2009/50 päädyttiin toisenlaiseen lopputulokseen.