Verottajalta uusi ohje

Verottaja on julkaissut 21. 3.2016 uuden ohjeen, “ Vahvistettu tappio ja omistajanvaihdos (dnro: A74/200/2015)”, jossa käsitellään vahvistettuja tappioita koskevaa poikkeuslupakäytäntöä. Ohjeistusta on tarkennettu uuden oikeuskäytännön johdosta mm. poikkeusluvan myöntämisedellytysten sekä poikkeuslupahakemuksen jättämisajankohdan suhteen. Lähtökohtaisestihan yhteisön tai elinkeinoyhtymän tappiota ei vähennetä, jos tappiovuoden aikana tai sen jälkeen yli puolet sen osakkeista tai osuuksista on vaihtanut omistajaa muun saannon kuin perinnön tai testamentin vuoksi tai yli puolet sen jäsenistä on vaihtunut.

 

Verottaja voi hakemuksesta myöntää ns. erityisistä syistä oikeuden tappion vähentämiseen omistajanvaihdoksesta huolimatta, jos se on yhteisön tai yhtymän toiminnan jatkumisen kannalta tarpeen. Säädöksen tarkoituksena on estää kaupankäynti yhtiön tappioilla. Silloin kun tappiot eivät ole olleet kauppan kohteena, poikkeuslupa voidaan myöntää, jos muut poikkeusluvan myöntämisen edellytykset täyttyvät.

 

Poikkeusluvalle katsotaan olevan ns. erityisiä syitä, kun omistajanvaihdos on tapahtunut liiketaloudellisista tai niihin rinnastettavista syistä. Tällaisia erityisiä syitä ovat esim.

sukupolvenvaihdosluovutus

yrityksen myynti työntekijöille

konsernin sisäiset omistajanvaihdokset

yrityksen saneerausohjelmaan liittyvät omistajanvaihdokset

yrityksen toiminnan jatkumisen välittömät työllisyysvaikutukset 

toimimattoman valmisyhtiön ostaminen silloin, kun uudella yhtiöllä ei ole ollut toimintaa ennen omistajanvaihdosta ja tappiot ovat syntyneet uuden omistajan aikana tapahtuneessa toiminnassa.

omistajanvaihdoksen  ansiosta tapahtuva yrityksen markkina-aseman vahvistuminen sekä yrityksen toiminnan kehittäminen, tehostaminen ja laajentaminen

 

Sen lisäksi että tappiot eivät saa olla kaupankäynnin kohteena, poikkeusluvan myöntäminen edellyttää, että tappioiden vähentäminen on tarpeen yhteisön tai yhtymän toiminnan jatkumisen kannalta, eli yhteisön tai yhtymän olisi jatkettava toimintaansa myös omistajanvaihdoksen jälkeen.

 

Jos olisi niin, että yhteisö tai yhtymä on käytännössä lopettanut toimintansa ja sen arvo perustuu lähinnä vahvistettuihin tappioihin, poikkeusluvan myöntämiselle ei yleensä ole perustetta. Päätös voi olla kielteinen myös tilanteessa, jossa tappiollisen yrityksen aiemmin harjoittama toiminta lopetetaan kokonaan ja yritykseen siirretään keinotekoisin järjestelyin uuden

omistajan toimesta täysin uutta toimintaa. Tappiollisen yrityksen toimintaa voidaan kuitenkin kehittää omistajanvaihdoksen jälkeen. Esimerkiksi konsernin sisäiset toiminnanmuutokset eivät lähtökohtaisesti estä poikkeusluvan myöntämistä, jos tappiollisen yrityksen toiminta jatkuu niistä huolimatta.

 

Poikkeuslupa voidaan myös myöntää keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille ja asunto-osakeyhtiöille samoin edellytyksin kuin muillekin yhteisöille.