Verotusta ja kiinteistökauppaa
SÄHKÖINEN KIINTEISKÖKAUPPA MAHDOLLISEKSI TULEVAISUUDESSA
Eduskunta on hyväksynyt sähköisen kiinteistökaupan mahdollistavat lakiehdotukset maakaaren ja eräiden muiden lakien muuttamisesta ja lait on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä 4.2.2011.
Muutokset tulevat voimaan lailla erikseen säädettävänä ajankohtana. Uusissa säännöksissä tarkoitettujen sähköisten asiointipalveluiden suunnittelu sekä tietojärjestelmien rakentaminen ja niiden toimivuuden varmistaminen edellyttävät pitkähköä siirtymäaikaa. Arvion mukaan uudistus voisi tulla voimaan noin kolmen vuoden kuluttua.
Tulevaisuudessa osapuolet voisivat tehdä kiinteistön kauppakirjan sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä internetpohjaisessa asiointijärjestelmässä. Kauppakirja tehtäisiin sähköisellä lomakkeella, jonka tietoja tarkistetaan ja täydennetään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä ja kiinteistörekisteristä samoin kuin muista perusrekistereistä, esimerkiksi väestötietojärjestelmästä ja yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä, sähköisesti saatavilla tiedoilla. Kauppa syntyisi, kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet sähköisen kauppakirjan.
Tietojärjestelmä huolehtisi sähköisiä tunnistamismenetelmiä ja viranomaisrekisterejä hyödyntäen muun muassa osapuolten henkilöllisyyden todentamisesta, kauppakirjan sisällön riittävyydestä ja erilaisten kauppakirjaan merkittyjen tietojen oikeellisuudesta. Tunnistuspalveluna voitaisiin käyttää esim. pankkien verkkopankkipalveluja. Sähköisessä kiinteistökaupassa ei käytettäisi kaupanvahvistajaa.
Kauppakirja ja muut kauppaan liittyvät sähköiset asiakirjat toimitettaisiin kaupan synnyttyä asiointijärjestelmästä kirjaamisviranomaiselle. Lainhuudatusasia tulisi näin vireille automaattisesti ilman eri hakemusta.
Paperimuotoisten panttikirjojen sijaan voitaisiin käyttää sähköisiä panttikirjoja, jotka muodostuisivat lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtävillä kirjauksilla. Sähköistä panttikirjaa käytettäessä panttikirjan saajaa koskeva kirjaus korvaisi panttikirjan hallinnan luovutuksen.
Myös kiinnityshakemukset ja sähköisen panttikirjan siirtoa koskevat hakemukset voitaisiin tehdä Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä internetpohjaisessa asiointijärjestelmässä.
Perinteiset paperiset toimintatavat jäisivät jatkossakin vaihtoehdoksi uusille sähköisille toimintatavoille. Useissa tilanteissa olisi yhä välttämätöntäkin menetellä perinteisellä tavalla, esim. kun kiinteistön myyjältä puuttuu lainhuuto eikä tietojärjestelmä näin ollen voi todentaa hänen oikeuttaan kiinteistön luovuttamiseen.
OSAKEVAIHTO NORJALAISEN KANSSA?
Korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO 2011:10) vireillä olevassa elinkeinotulon verotusta koskevassa asiassa oli kysymyksenä, sovelletaanko osakevaihtoon, jossa suomalainen A Oy luovuttaa omistamansa C Oy:n osakkeet norjalaiselle B AS:lle ja saa vastikkeena B AS:n liikkeeseen laskemia uusia osakkeita, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 52 f §:ää.
Korkein hallinto-oikeus päätti lykätä asian käsittelyä ja esittää unionin tuomioistuimelle seuraavan SEUT 267 artiklassa tarkoitetun ennakkoratkaisupyynnön:
Onko osakevaihtoa, jossa suomalainen osakeyhtiö luovuttaa norjalaiselle (aksjeselskap-yhtiömuotoiselle) yhtiölle omistamansa yhtiön osakkeet saaden vastikkeena norjalaisen yhtiön liikkeeseen laskemia osakkeita, käsiteltävä verotuksessa ETA-sopimuksen 31 ja 40 artikla huomioon ottaen samalla tavalla neutraalisti kuin jos osakevaihto koskisi kotimaisia osakeyhtiöitä tai Euroopan unionin jäsenvaltioissa sijaitsevia yhtiöitä?
MARGINAALIVEROTUS VUOKRA-AJAN PITUUDESTA RIIPPUMATTA
Moottoriajoneuvojen vähittäiskauppaa harjoittava yhtiö osti käytettyjä henkilö- ja pakettiautoja verottomana. Yhtiö vuokrasi näitä autoja eripituisiksi vuokra-ajoiksi ennen niiden edelleen myyntiä. Vuokra-aika saattoi olla jopa muutaman vuoden mittainen. Kun yhtiön ainakin toissijaisena tarkoituksena oli myydä hankkimansa käytetyt henkilö- ja pakettiautot edelleen, yhtiötä oli pidettävä verovelvollisena jälleenmyyjänä, vaikka se käytti autoja ennen niiden myyntiä verollisessa vuokrausliiketoiminnassaan. Vuokra-ajan pituudella ei ollut asiassa merkitystä. Yhtiö voi siten soveltaa arvonlisäverolain 79 a §:n mukaista marginaaliverotusmenettelyä vuokrausliiketoiminnan käytössä olleiden käytettyjen henkilö- ja pakettiautojen edelleen myyntiin. Ennakkoratkaisu ajalle 15.12.2010 - 31.12.2011. KVL 067/2010
UUDET KAUSIVEROILMOITUSLOMAKKEET VUONNA 2011
Verovuotta 2011 koskevat oma-aloitteisten verojen tiedot ilmoitetaan tammikuusta 2011 alkaen Kausiveroilmoitus 2011 -lomakkeella. Kausiveroilmoituksen täyttöohjeeseen on päivitetty uudet ja muuttuneet kohdat.
YEL:N PIIRI LAAJENEE
Yrittäjän eläkelakiin tehdyn muutoksen mukaan yrittäjiksi luokitellaan yksin yli 30 % osakeyhtiön osakkeista omistavat sekä ne, joiden omistamien osakkeiden tuottama äänimäärä ylittää 30 %. Aiemmin vaadittu omistusosuus oli yli 50 %. Lakimuutos astui voimaan 1.1.2011.
Myös niiden henkilöiden, jotka nyt ovat lakisääteisen vakuuttamisen ulkopuolella, koska eivät ole nostaneet ansioitaan palkkana, tulee ottaa YEL-vakuutus 1.1.2011 alkaen. Aikaa vakuutuksen järjestämiseen on kuusi kuukautta.
Uusi yli 30 prosentin omistusraja koskee myös osaomistajaa, joka on nostanut yrityksestä ansiot palkkana ja on vakuutettu työntekijän eläkelain mukaan. Lainmuutos tarkoittaa sitä, että näiden henkilöiden täytyy siirtyä TyEL-vakuutuksesta YEL-vakuutukseen. Siirtymäaikaa vakuutuksen vaihtamiselle on vuoden 2014 kesäkuun loppuun asti.
YEL-vakuutus on pakollinen Suomessa asuvalle 18–67-vuotiaalla yrittäjän asemassa työskentelevälle henkilölle, jonka työpanoksen arvoksi arvioidaan vähintään 6 896,69 euroa vuonna 2011. Yksi vakuutus kattaa yrittäjän kaiken yritystoiminnan. YEL-maksu määräytyy ilmoitetun työtulon perusteella. Työtulo on yhtä kuin palkkasumma, jonka maksettaisiin yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin yrittäjä itse. Vuonna 2011 vakuutusmaksu alle 53-vuotiaille yrittäjille on 21,6 % ja 53-vuotiaille ja sitä vanhemmille yrittäjille 22,9 % työtulosta.
Muutos voi myös nostaa ei-pörssiyhtiön jakaman osingon verorasitusta, kun yhtiön varoihin kuuluvan asunnon arvo vähennetään osakkeiden matemaattisesta arvosta useamman osakkaan kohdalla